J. Ondovčák sa vzdal funkcie starostu obce

06.08.2013 Vranov nad Topľou

Kvakovce 6. augusta (TASR) - V obci Kvakovce, okres Vranov nad Topľou, sa budú konať nové voľby starostu. Ján Ondovčák (nezávislý), ktorý funkciu starostu zastával od decembra 2011, sa z nej k 1. augustu tohto roka rozhodol odstúpiť.
Ondovčák nastúpil do funkcie prvého muža kvakovskej samosprávy po Vladislavovi Kolesárovi, ktorého v roku 2011 odvolali z pozície starostu v miestnom referende. O tom, že sa vzdáva starostovskej stoličky informoval Ondovčák poslancov obecného zastupiteľstva (ObZ) prostredníctvom čestného prehlásenia, ktoré vzali na vedomie počas svojho zasadnutia v pondelok 5. augusta. TASR to potvrdil jeho zástupca a obecný poslanec Ján Tutko, ktorý bude viesť obecný úrad do najbližších volieb, respektíve zloženia sľubu nového starostu.
"Pán Ondovčák informoval, že odstupuje zo svojej funkcie pre zdravotné dôvody," konkretizoval Tutko. Kedy sa nové voľby starostu v Kvakovciach uskutočnia, zatiaľ podľa jeho slov nevedno. "Tento týždeň pôjde žiadosť o nové voľby na obvodný úrad, následne sa to bude zasielať na Ministerstvo vnútra SR, podstúpi sa to potom predsedovi Národnej rady SR. Kedy ich vyhlási, to však povedať neviem."
Tutko, ktorý v minulosti zastával funkciu starostu počas troch funkčných období, chce v nasledujúcom období zabezpečiť riadny chod obce a koordinovať rozbehnuté investičné akcie, ktoré sa týkajú výstavby vodovodu a obecnej kanalizácie.
Posledná zo spomínaných investícií obce sa krátko po nástupe Ondovčáka do funkcie starostu Kvakoviec stala predmetom policajného vyšetrovania. Tá konkrétne preverovala či pri financovaní výstavby obecnej kanalizácie nedošlo k obzvlášť závažnému zločinu - subvenčnému podvodu.
"Do žiadosti o poskytnutie podpory formou dotácie na rok 2011 mal uviesť doposiaľ neznámy páchateľ nepravdivé informácie, na základe ktorých obci Kvakovce rozhodnutím ministra životného prostredia SR o poskytnutí podpory formou dotácie z Environmentálneho fondu, bolo schválené poskytnutie finančných prostriedkov vo výške 191.939 eur na kanalizáciu a čističku odpadových vôd Kvakovce," informoval v apríli 2012 o začatom trestnom stíhaní hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.
Ako dnes uviedol pre TASR, spomínané trestné stíhanie polícia v apríli tohto roka zastavila. V tejto súvislosti sa obec porušenia predpisov v trestnoprávnej rovine dopustiť nemala. Polícia dospela k tomuto názoru po vypracovaní viacerých znaleckých posudkov.
Na políciu prišlo v období, keď obec Kvakovce viedol starosta Ondovčák, ďalšie podnety, ktoré sa mali týkať podozrení zo spáchania trestného činu - zneužívania právomocí verejného činiteľa. V jednom prípade polícia trestné stíhanie nezačala a v dvoch ďalších ho napokon zastavila. Aktuálne sa muži zákona zaoberajú novým trestným oznámením, ktoré má rovnako poukazovať na podozrenia zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v obci Kvakovce. "V rámci tohto oznámenia sa momentálne realizujú vyšetrovacie úkony," vysvetlil Džobanik.
TASR sa dnes pokúsila získať stanovisko k aktuálnemu policajnému vyšetrovaniu a vzdaniu sa funkcie starostu aj od J. Ondovčáka. Jeho súkromný telefón však aj napriek viacerým pokusom nikto nedvíhal.
 

Vyberte región